20 M€ per a reg d'alta eficiència - Asolgrup | Enginyeria i Serveis
217
post-template-default,single,single-post,postid-217,single-format-standard,customer-area-active,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

20 M€ per a reg d’alta eficiència

20 M€ per a reg d’alta eficiència

El DAR posa a disposició dels regants 20 M€ en crèdits a interès zero per implementar l’ús eficient de l’aigua a l’interior de parcel·la.

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha convocat la línia de préstecs destinats al foment d’inversions en explotacions agràries per a la implantació d’instal·lacions de reg d’alta eficiència en l’interior de finques particulars, i n’ha aprovat les corresponents bases reguladores, com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

L’objecte dels préstecs és el foment d’inversions en explotacions agràries per a la implantació de sistemes de reg a pressió (aspersió o localitzat) a l’interior de les finques particulars. S’hi podran acollir els titulars d’explotacions agràries que formin part d’una comunitat de regants o bé que disposin de concessió d’aigua per a reg, tant per a nous regadius com per a regadius tradicionals. Només quedaran excloses aquelles comunitats de regants en què l’administració està realitzant plans per a la seva modernització.

La persona beneficiària haurà de retornar, únicament i de manera íntegra, l’import prestat, sense interessos, mitjançant quotes anuals durant un període màxim de quinze anys, dels quals els dos primers anys seran de carència. A partir del segon any, podrà retornar anticipadament l’import pendent, i cancel·lar totalment o parcialment el préstec.

Els beneficiaris hauran de presentar a l’Institut Català de Finances una garantia del 100% del préstec mitjançant un aval bancari d’una Societat de Garantia Recíproca o de SAECA. En aquest sentit, el DAR està treballant amb SAECA per tal de facilitar l’aportació d’aquest aval.

La quantia màxima del préstec serà de fins al 100% de la inversió auxiliable amb una bonificació íntegra dels interessos tenint en compte que la inversió màxima prevista per beneficiari serà de 600.000 euros.

La publicació d’aquesta Ordre forma part de l’aposta que el DAR està duent a terme pels regadius com a instrument cabdal per a la dinamització, el desenvolupament, i l’equilibri territorial. De fet, la disponibilitat d’aigua per a reg és totalment necessària per a poder ser competitiu en molts sectors agraris, i és un dels principals motors de l’economia de les zones rurals, així com una important funció social com a factor d’equilibri territorial, ja que evita l’abandonament de les terres i la consegüent degradació de l’espai, paisatge, i medi ambient.

Des del món rural s’és molt conscient que l’eficiència en el reg és necessària pel fet que l’aigua és un recurs limitat i perquè pot incrementar considerablement la rendibilitat de l’explotació agrària, sobretot en situacions en què la dotació d’aigua és reduïda.

Un dels grans reptes actuals davant d’aquesta creixent escassetat i la seva irregular distribució és la millora, des del punt de vista agrícola, de la tecnologia per a la captació, distribució, i aplicació de l’aigua en parcel·la. En el cas de l’Ordre publicada avui, es vol actuar a nivell de les eficiències dependents del regant que són les que constitueixen l’eficiència a nivell de parcel·la (elecció i maneig del sistema de reg, quan i quant regar, amb quines quantitats, etc.).

D’aquesta manera, el DAR entra dins de la parcel·la posant a l’abast del pagès i dels regadius modernitzats una línia de crèdits amb un pressupost de 20 milions d’euros per tal que implementin aquests sistemes d’alta eficiència i les tecnologies més modernes per garantir una aplicació de l’aigua d’una forma eficient (reg per aspersió i reg localitzat) a l’interior de les seves parcel·les.

Les despeses subvencionables podran incloure des de les obres d’instal·lació i de control del reg interior de la parcel·la, l’adquisició d’equips informàtics amb inclusió de programes per tal de millorar la gestió del reg, fins a la redacció d’estudis i projectes, o la direcció de les obres.

El termini per a la presentació de les sol·licituds serà des de demà, 20 de març, fins el 19 de maig, ambdós inclosos.

No Comments

Post A Comment

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies